22 maja 2017 Udostępnij

Funkcjonowanie sokowirówek

Można wyróżnić kilka rodzajów maszyn do wytwarzania soku. Są to sokowirówki, wyciskarki do soku oraz wyciskarki do cytrusów. Chyba najbardziej znane są te pierwsze, bo są najprostsze w obsłudze i najtańsze ze wszystkich zaproponowanych. Ich działanie polega na wydobywaniu soku z owoców poprzez użycie wirującego, ostrego sita.

Po bokach sita są dziurki, przez które wypływa pozbawiony miąższu sok. Najlepiej wypić go od razu. W sokowirówkach nie da się umieścić malin, jeżyn i warzyw liściastych. Są wydajne, bo produkują dużo soku. Niestety, głośno pracują, są mało efektywne, mają ograniczony czas pracy i trudno się je czyści.

Soki z wyciskarki

Innym rodzaje urządzeń są wyciskarki do soku. Wystarczą im niskie obroty, przez co sok będzie wyciskany dokładnie. Do wyciskania jest użyty wałek ślimakowy. Ten sok nie będzie klarowny, można będzie w nim znaleźć cząsteczki miąższu. Zwykle nie powodują one napowietrzenia soku (dzieje się tak tylko w wyciskarkach jednoślimakowych). Napowietrzenie będzie powodowało utratę wartości odżywczych. Niektóre umożliwiają też jonizację soku. Wyciskarki są ręczne i elektryczne. Dzięki niektórym można też uzyskać mus owocowy. W wyciskarce można zrobić sok z warzyw liściastych, ziół, mus owocowy, zmielić kawę, orzechy, mięso. Wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, ale za to łatwo się je myje.

Świeżo wyciskane soki

Praca urządzenia

Wyciskarki do cytrusów są dostosowanego jedynie do tego rodzaju owoców. Połowę owocu trzeba z siłą przyłożyć do stożka, co spowoduje włączenie się urządzenia. Można ich używać w dowolnym miejsc. Ich zaletą jest to, że pracują cicho i dokładnie wyciskają cały owoc. Trzeba skupić się na budowie tego rodzaju urządzeń, zanim jakieś się kupi. W sokowirówkach ważna jest jakość sitka – najlepiej ze stali nierdzewnej i z mikrosiatką, aby działało efektywnie. Ważne też, aby miały duży otwór zasypowy, by mogły się tam zmieścić całe owoce średniej wielkości.

Pojemnik

Bardzo istotna jest też wielkość pojemnika na miąższ (1-3,5 litra), dobrze, aby był przezroczysty. W wyciskarkach najważniejszy element to wałek ślimakowy – dwuślimakowe pracują wolno, a w jednoślimakowych ważne jest sprawdzenie ostrzy, dzięki którym urządzenie będzie działać szybciej. W wyciskarce do cytrusów wielkość pojemnika powinna wynosić 0,3-1 litr (0,5 litra pozwoli zrobić sok dla kilku osób).

Czasami możliwe jest podstawienie swojego pojemnika. Ponadto jeśli będzie ona zrobiona z elementów stalowych, to będzie bardziej wytrzymała. Sokowirówki powinny mieć moc 150-750W, wyciskarki 150-450W, a wyciskarki do cytrusów 20-85W. Im większa moc, tym większy hałas. Każde z urządzeń może mieć funkcje dodatkowe, np. możliwość kręcenia makaronu, automatyczne usuwanie miąższu, blokada kapania itd.