16 czerwca 2016 Udostępnij

Poradnik - blendery - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

​Blendery są obecnie coraz bardziej popularnymi urządzeniami. Nie dziwi więc ogromna podaż na rynku. Z jednej strony duży wybór powinien cieszyć (możemy z łatwością dostosować funkcje urządzenia do naszych potrzeb), z drugiej zaś, może to stanowić pewien problem – jaką markę wybrać, jakie parametry urządzenia będą najlepsze, które funkcje będą faktycznie dopasowane do naszych potrzeb itd. Jeśli zastanawiasz się nad kupnem blendera ten tekst jest skierowany właśnie do Ciebie.

Wybór blendera - rodzaje i parametry

Blendery dzielą się na dwie główne kategorie – ręczne i kielichowe. (http://sklep.puregreen.pl/blendery/) Jeśli chodzi o pierwszy tym, to, jak sama nazwa wskazuje, blendery te należy trzymać w ręku. Wybierając blender ręczny należy zwrócić uwagę czy dany model jest wyposażony w przeciwrozpryskową osłonę ostrza. Ponadto, należy pamiętać, że blendery ręczne mogą być również wyposażone w rozdrabniacz do cebuli, sera czy ziół, a także w trzepaczkę do jajek i śmietany. Jeśli chodzi o zasilanie urządzenia, to może być to zasilanie akumulatorowe lub sieciowe. Blendery kielichowe to urządzenia o większej mocy i większych rozmiarach. Co więcej, tego typu sprzętu nie musimy już trzymać w ręku – wystarczy, że wybierzemy odpowiednią opcję i włączymy urządzenie. Kupując blender kielichowy warto zwrócić uwagę na to czy posiada on specjalne przyssawki mocujące (dzięki nim urządzenie będzie stabilne podczas pracy) oraz czy nie generuje on zbyt dużego hałasu . Blendery kielichowe zasilane są sieciowo.

Parametry

Blendery ręczne charakteryzują się mocą od 100 do 900 W, natomiast blendery kielichowe osiągają moc do 1500 W. Kupując blender musimy się zastanowić, do czego będzie on nam tak naprawdę potrzebny. Przeznaczenie urządzenia będzie miało przełożenie właśnie na wymaganą moc. Generalnie zasada jest taka – im wyższa moc, tym twardsze produkty jesteśmy w stanie rozdrobnić i, jednocześnie, tym gładszą „strukturę” otrzymywanych produktów jesteśmy w stanie uzyskać. Dania, napoje rozdrabniane przez blendery o niskiej mocy będą miały grudki.

Obroty

Dobry blender powinien mieć możliwość regulacji prędkości obrotów. W przypadku najprostszych modeli dostępne są zazwyczaj dwa poziomy prędkości. W blenderach kielichowych lub bardziej zaawansowanych blenderach ręcznych dostępnych będzie nawet kilkanaście poziomów. W części modeli jest również opcja obrotów pulsacyjnych, co jest przydatne np. podczas rozkruszania lodu. Opcja ta polega na występowaniu obrotów kontrolowanych – najszybsze obroty włączają się na bardzo krótko po czym następuje chwila przerwy, by znów wrócić do pracy na maksymalnych obrotach. Częściej spotykaną opcją są obroty turbo, które umożliwiają siekanie twardych produktów, takich jak orzechy.

Ostrza i kielich

Ostrza blenderów są wykonywane ze stali. Problem polega na tym, że stop stali może być różnej jakości. W tańszych urządzeniach ostrza mogą być więc gorszej jakości, co spowoduje szybkie stępienie lub wyszczerbienie. Kiedy oglądamy blender warto zwrócić uwagę czy ostrza są wyposażone w ząbki. Jeśli tak, noże będą niszczyć się wolniej. Ponadto, ważne by blender posiadał możliwość wyjęcia ostrzy – ułatwi to mycie urządzenia. Jeśli chodzi o kielichy, to na rynku dostępne są ich dwa rodzaje – szklane oraz plastikowe. Lepszym wyborem będzie blender ze szklanym kielichem, gdyż część wykonana ze szkła jest nie tylko trwalsza, ale również zapewnia stabilność urządzenia podczas pracy. Blendery ze szklanymi kielichami posiadają często wyższą moc niż ich odpowiedniki z plastikowymi częściami. Co więcej, blendery ze szklanymi kielichami nie rysują się tak szybko i nie pochłaniają zapachów przyrządzanych potraw.