1 lutego 2017 Udostępnij

Sok pomidorowy - właściwości

Sok pomidorowy to prawdziwe bogactwo witamin i cennych minerałów. Pomidory zawierają likopen, witaminę C, potas, fitosterole, polifenole, a także beta-karoten.

Zazwyczaj soki z warzyw oraz same warzywa są zdrowsze, gdy spożywamy je na surowo. Pomidory stanowią wyjątek od tej reguły. Likopen występujący w pomidorach osiąga bowiem najwyższe stężenie podczas gotowania. Na surowo czy nie, pomidory w każdej postaci zapewnią nam lepsze źródło likopenu niż jakiekolwiek suplementy diety.

Działanie soku z pomidorów

Sok z pomidorów ma działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Wszystko dzięki likopenowi, który zapobiega m.in. nowotworom prostaty, jelita grubego czy jajników. Co więcej, likopen uniemożliwia również mutację genów oraz ma działanie przeciwzapalne. Polifenole zawarte w pomidorach również powstrzymują rozwój komórek raka prostaty i wątroby.

Spożywanie pomidorów to mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego czyli popularne choroby krążenia. Sok z pomidorów redukuje bowiem obumieranie komórek serca i sprawia, że nasze serce jest zdrowsze.

Zdrowy styl życia

Ponadto, sok z pomidorów:

  • hamuje agregację płytek krwi,
  • opóźnia proces starzenia,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • chroni przed udarem,
  • zapobiega miażdżycy,
  • obniża ciśnienie nerkowe i poziom złego cholesterolu,
  • działa moczopędnie,
  • poprawia odporność,
  • poprawia kondycję stawów,
  • chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych,
  • zapobiega chorobom cywilizacyjnym,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia wygląd skóry,
  • pomaga walczyć z nadwagą,
  • wspomaga trawienie,
  • działa energetyzująco i odprężająco.

Płukanie jamy ustnej sokiem pomidorowym pomaga przy owrzodzeniach. Ponadto, sok ten może stanowić naturalny okład na oparzenia – należy wymieszać go z 1/4 szklani maślanki, położyć na oparzonym miejscu i zmyć po 30 minutach.

Wartość odżywcza soku pomidorowego:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy

Minerały: potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan

Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik.