
Sok pomidorowy - właściwości
Sok pomidorowy to prawdziwe bogactwo witamin i cennych minerałów. Pomidory zawierają likopen, witaminę C, potas, fitosterole, polifenole, a także beta-karoten.
Zazwyczaj soki z warzyw oraz same warzywa są zdrowsze, gdy spożywamy je na surowo. Pomidory stanowią wyjątek od tej reguły. Likopen występujący w pomidorach osiąga bowiem najwyższe stężenie podczas gotowania. Na surowo czy nie, pomidory w każdej postaci zapewnią nam lepsze źródło likopenu niż jakiekolwiek suplementy diety.
Działanie soku z pomidorów
Sok z pomidorów ma działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Wszystko dzięki likopenowi, który zapobiega m.in. nowotworom prostaty, jelita grubego czy jajników. Co więcej, likopen uniemożliwia również mutację genów oraz ma działanie przeciwzapalne. Polifenole zawarte w pomidorach również powstrzymują rozwój komórek raka prostaty i wątroby.
Spożywanie pomidorów to mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego czyli popularne choroby krążenia. Sok z pomidorów redukuje bowiem obumieranie komórek serca i sprawia, że nasze serce jest zdrowsze.
Ponadto, sok z pomidorów:
- hamuje agregację płytek krwi,
- opóźnia proces starzenia,
- wspomaga pracę mózgu,
- chroni przed udarem,
- zapobiega miażdżycy,
- obniża ciśnienie nerkowe i poziom złego cholesterolu,
- działa moczopędnie,
- poprawia odporność,
- poprawia kondycję stawów,
- chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych,
- zapobiega chorobom cywilizacyjnym,
- obniża ciśnienie krwi,
- poprawia wygląd skóry,
- pomaga walczyć z nadwagą,
- wspomaga trawienie,
- działa energetyzująco i odprężająco.
Płukanie jamy ustnej sokiem pomidorowym pomaga przy owrzodzeniach. Ponadto, sok ten może stanowić naturalny okład na oparzenia – należy wymieszać go z 1/4 szklani maślanki, położyć na oparzonym miejscu i zmyć po 30 minutach.
Wartość odżywcza soku pomidorowego:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy
Minerały: potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan
Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik.
Funkcjonowanie sokowirówek
V Można wyróżnić kilka rodzajów maszyn do wytwarzania soku. Są to sokowirówki, wyciskarki do soku oraz wyciskarki do cytrusów. Chyba najbardziej znane są te pierwsze, bo są najprostsze w obsłudze i najtańsze ze wszystkich zaproponowanych. Ich działanie polega na wydobywaniu soku z...
Sok pomidorowy - właściwości
V Sok pomidorowy to prawdziwe bogactwo witamin i cennych minerałów. Pomidory zawierają likopen, witaminę C, potas, fitosterole, polifenole, a także beta-karoten. Zazwyczaj soki z warzyw oraz same warzywa są zdrowsze, gdy spożywamy je na surowo. Pomidory stanowią wyjątek od tej reguły...
Jakie produkty kryją się pod marką Beurer?
V W roku 1919 została założona niemiecka markka Beurer GmbH. Od dnia jej powstania wciąż prowadzone są badania, którymi zajmują się najwyższej klasy specjaliści. Dzięki ich wysiłkom urządzenia sygnowane logo Beurer wyróżniają się najwyższą jakością. Najważniejsze atuty tych...