19 maja 2022 Udostępnij

Wakacyjne smoothie z superfoods

Pyszne, rozgrzewające napoje świąteczne to oczywistość o tej porze roku, ale w Blendtopia HQ szczególnie lubimy superfood smoothies. Piernik, przyprawa do dyni, miętowa mokka, lista jest długa, ale te napoje nie zawsze muszą być ciepłe, aby były pyszne! O nie. Eksperymentowaliśmy ze wszystkimi świątecznymi smakami w tym sezonie i mamy kilka ulubionych, którymi chcielibyśmy się podzielić w formie smoothie.

Fakt, te świąteczne napoje są zawsze pełne kalorii, więc nadaliśmy tym pysznym i odżywczym superfood smoothies nasz "zdrowy" styl. Wszystko polega na znalezieniu równowagi i możesz cieszyć się smakiem bez tych wszystkich niechcianych kalorii. Zaufaj nam!

Te dwa wegańskie smoothie zawierają błonnik, zdrowe tłuszcze, białko, żelazo, witaminy i minerały, których pragnie Twój organizm. Idealne na śniadanie lub kiedy późnym popołudniem dopadnie Cię ochota na słodycze. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne, gdy zdecydujesz się sięgnąć po blender zamiast po tacę z ciastkami!

Piernikowe Smoothie Maca

Piernikowe Smoothie z Superfoods

Składniki:

  • 1 mrożony banan pokrojony w plasterki
  • 1/2 filiżanki mrożonej cukinii
  • 6 orzechów włoskich
  • 1 daktyl
  • 10-12 uncji mleka migdałowego
  • 2 łyżki mielonych nasion lnu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki maca w proszku
  • 1/4 łyżeczki wszystkich przypraw
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka kokosowego cukru palmowego (opcjonalnie) - posłodzić do smaku

Wskazówki:
1
. Umieść w blenderze wszystkie składniki oprócz cukru kokosowego.
2. Dodać mleko migdałowe, zaczynając od 10 uncji i dodając kolejne porcje do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Doprawić do smaku. Jeśli chcesz uzyskać nieco więcej słodyczy, dodaj cukier z palmy kokosowej i ponownie zmiksuj.
4. Smacznego!


Miętowo-Kakaowe Smoothie

Superfood Smoothie Peppermint Mocha

Składniki:

  • 1 mrożony banan pokrojony w plasterki
  • 1/3 filiżanki mrożonej cukinii
  • 1/4 filiżanki awokado (yep!)
  • 1 daktyl
  • 10-12 uncji mleka migdałowego
  • 2 łyżki mielonych nasion lnu
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka płatków kakao
  • 1 kropla ekstraktu z mięty pieprzowej lub olejku eterycznego dopuszczonego do kontaktu z żywnością
  • 1 łyżeczka kokosowego cukru palmowego (opcjonalnie) - dosłodzić do smaku

Wskazówki:
1
. Umieść w blenderze wszystkie składniki oprócz cukru kokosowego.
2. Dodać mleko migdałowe, zaczynając od 10 uncji i dodając kolejne porcje do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Doprawić do smaku. Jeśli chcesz uzyskać nieco więcej słodyczy, dodaj cukier z palmy kokosowej i ponownie zmiksuj.
4. Smacznego!